Skip to content
media-998990_1280
BLOGI

Näin maailman parhaat innovaattorit toimivat

Innovaatiotutkimukset osoittavat, että oikeanlaisen innovaatioita tukevan kulttuurin ja innovaatioiden menestyksen välillä on selkeä linkki. Yrityksien, joilla on hyvä innovaatiokulttuuri sekä yhdenmukainen liiketoiminta- ja innovaatiostrategia, liikevoitto kasvaa 17 % muita yrityksiä nopeammin. Käymme tässä kirjoituksessa läpi 5 menestyksekkään innovaattorin tapaa innovoida ja luoda uutta liiketoimintaa.

 

1. Google - radikaaleja innovaatioita epäonnistumista suosimalla

X,  Googlen innovaatioihin keskittyvä yhtiö, on kehittänyt omintakeisen tyylin radikaalien innovaatioiden kehittämiseen. Yleisesti projekteissa keskitytään usein ensiksi ratkaisemaan helpot haasteet ja säästämään vaikeat viimeiseksi. X:llä keskitytään ensiksi projekteissa kaikkein vaikeimpiin haasteisiin, sillä jos niitä ei pystytä ratkaisemaan, niin helpompiinkaan aiheisiin ei kannata panostaa. Käytännössä he pyrkivät jatkuvasti keksimään projektista jonkun perustellun syyn lopettaa se.

Lue laajemmat versiot näistä caseista sekä 12 muusta esimerkistä ekirjastamme 17 innovaatioesimerkkiä maailman johtavilta innovaattoreilta

X:n yrityskulttuuriin kuuluu vahva epäonnistumiseen ja projektin lopettamiseen kannustaminen. Projektin lopettamisesta saa kannustusta kollegoiltaan ja esimiehiltä. Lisäksi projektien lopettaminen vaikuttaa positiivisesti tiimin vuosibonuksiin. X:llä uskotaan, että innokas skeptismi ei ole rajattoman optimismin vihollinen.

 

2. Netflix muuttaa liiketoimintamalliaan markkinoiden muuttuessa

Vuonna 1997 perustettu Netflix on muuttanut liiketoimintamalliaan onnistuneesti reagoidessaan teknologian ja asiakkaiden tarpeiden muutoksiin. Asiakkaat ovat palkinneet Netflixin asiakaslähtöisen innovaation ruhtinaallisesti, sillä sen liikevaihto on kasvanut vuosittain keskimäärin yli 40 % vuoden 2002 jälkeen.

Perustamisensa jälkeen Netflix alkoi korjata videoiden suppeaa valikoimaa ja ratkaisuna suurempaan valikoimaan oli videoiden vuokraaminen www-sivuilta ja niiden toimittaminen postitse. Aluksi palvelusta laskutettiin per video, mutta jo vuoden 1999 lopussa Netflix siirtyi kiinteään kuukausimaksuun.

Vuonna 2007 laajakaistaliittymien määrä oli kasvanut Yhdysvalloissa nopeasti yli 70 prosenttiin. Netflix hyödynsi uuden jakelumedian ja lanseerasi markkinoille videoiden suoratoistopalvelun.

Vuonna 2011 Netflix jatkoi liiketoimintamallinsa kehittämistä aloittamalla yksinoikeudellisen sisällön hankinnan. Samalla Netflix muutti toimialan vakiintuneita käytäntöjä maksamalla korvauksen yksinoikeudellisesta sisällöstä etukäteen ja tilaamalla useimmista sarjoista heti aluksi kaksi tuotantokautta.

Reilummaksi koettu toimintamalli houkutteli kyvykkäitä sisällöntuottajia, ja Netflix onnistuikin nopeasti julkaisemaan useita palkittuja sarjoja. Laadukas sisältö toi palvelulle lisää käyttäjiä tuki omalta osaltaan liiketoiminnan kasvun jatkumista.

 

3. Facebookin 3 keinoa innovatiivisen kulttuurin luomiseksi

Facebook on edistänyt innovaatiokulttuurin ja innovaatioiden syntymistä muun muassa alla olevien toimenpiteiden avulla:

#1 Facebookin johto mukaan lukien toimitusjohtaja Mark Zuckenberg ovat aktiivisesti mukana uusien tuotteiden konseptoinnissa ja suunnittelussa. Koska hyvä käyttäjäkokemus on erittäin tärkeää Facebook -tyyppisen ohjelmiston menestymisen kannalta, osallistuu johto aktiivisesti uusien ominaisuuksien prototyyppien kokeiluun. Lisäksi uusi ominaisuus A/B –testataan toteuttamalla muutos joidenkin käyttäjien ohjelmistoon.

#2 Työympäristöllä on suuri merkitys luovuuden synnyttämisessä. Facebook haluaa edistää avoimuutta sekä yhteistyötä ja haluaa toimistoympäristön tukevan tätä muutosta. Radikaalit ideat syntyvät parhaiten, kun eritaustaiset ihmiset tekevät yhteistyötä keskenään. Tämän takia Facebookin työntekijät muuttavat työpisteen sijaintia usein. Lisäksi Facebookin päärakennuksessa on 2800 työntekijälle suunniteltu avotila ja katolla on 3,5 hehtaarin puisto, jossa on hieman alle kilometrin pituinen kävelyreitti.

#3 Konkreettinen tapa edistää innovatiivista kulttuuria on sisäinen joukkoistaminen, jota toteutetaan Facebookilla hackathonien avulla. Niiden toteutuksessa on yksi tärkeä sääntö: työntekijät eivät saa niissä tehdä töitä virallisen vastuualueensa parissa. Hackathonin valmistelu alkaa ideoiden keräämisellä. Ideoita yhteiskehitetään ja halukkaat voivat ilmoittautua mukaan kiinnostaviin projekteihin. Hackathoneissa on syntynyt mm. Facebook-peukutus.

 

4. Tesla: suurin keksintö on liiketoimintamalli

Toisin kuin perinteisessä autoteollisuudessa, Tesla myy autonsa omien liikkeidensä kautta. Teslan myyntimallissa autosta ei anneta alennusta ja asiakas maksaa itse auton hinnan lisäksi toimituskulut. Auton tilajaa maksaa itseasiassa osan tilaamastaan autosta jo tilaushetkellä varausmaksun muodossa.

tesla innovaatio

Tesla ei ole tyytynyt myöskään autojen valmistuksessa perinteisiin ratkaisuihin, sillä Tesla valmistaa lähes kaikki osat itse lukuun ottamatta akuissa käytettäviä akkukennoja, kun perinteiset autovalmistajat keskittyvät itse autojen suunnitteluun, kokoonpanoon ja markkinointiin. Tesla on onnistunut myös pitämään markkinoinnin kulut pieninä ja se ei käytännössä mainosta autojaan, vaan markkinointi tapahtuu pääasiassa web- sivujen kautta sekä ilmaisen media ja SoMe julkisuuden avulla.

Jos Tesla onnistuu kasvamaan merkittäväksi toimijaksi autonvalmistajana, sen poikkeuksellinen liiketoimintamalli vaikuttaa disruptiivisesti koko perinteisen autoteollisuuden ekosysteemiin.

 

5. Amazon Go: uudenlainen älykauppa

Viisi vuotta sitten Amazonilla syntyi idea kaupasta, jonne voisi vain kävellä sisälle, valita tuotteet ja kävellä ulos. Amazon on avaamassa uudenlaisen kaupan, Amazon Go:n . Kauppa on vielä toistaiseksi vain Amazonin henkilöstön käytössä ja avautuu yleisölle myöhemmin. Kaupassa käytetään maailman kehittyneintä ostosten tekoon liittyvää teknologiaa. Teknologia on saman tyyppistä kuin itseajavissa autoissa.

Just Walk Out –teknologia tunnistaa automaattisesti, kun tuote otetaan hyllystä tai laitetaan takaisin hyllyyn. Teknologian avulla pystytään seuraamaan koko ostoprosessia virtuaalisessa ostoskorissa. Kaupassa ei ole ollenkaan kassaa, vaan kauppaan voi vain kävellä sisälle, valita tuotteet ja kävellä ulos. Kaupassa asioidakseen tarvitaan vain Amazon-tili, älypuhelin ja Amazon Go –applikaatio.

 

Lopuksi

Lue lisää innovaatioesimerkkejä maailman johtavilta yrityksiltä ja lataa ilmainen e-kirja.

Mikäli innovaatioaiheet kiinnostavat enemmän, suosittelen lukemaan myös seuraavat artikkelimme:

New Call-to-action

Lisää blogistamme

29. marraskuuta 2016

10 tutkittua keinoa radikaalien innovaatioiden kehittämiseen

Voiko yksikään yritys nykypäivänä luottaa siihen, että nykyisille tuotteille riittää kysyntää hamaan tulevaisuuteen...
6. lokakuuta 2022

27 työkalua innovointiin [Webinaaritallenne]

Innovointi on avain menetykseen, sillä siihen fokusoineet yritykset saivat 13 %-yksikköä muita korkeampaa katetta....
20. syyskuuta 2018

Uusia ideoita kestävään kehitykseen joukkoistamalla [case-esimerkki]

FIBS, Suomen johtava vastuullisen yritystoiminnan verkosto, halusi toteuttaa BISNES 2030 -keskustelufoorumin, jossa eri...

Tilaa ilmoitukset sähköpostiisi

Keskitymme blogissamme aiheisiin, jotka auttavat asiakkaitamme ja kehittämisen ammattilaisia menestymään.